ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

10/12/2009

Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για τους ελαστικά απασχολούμενους και τους άνεργουςΟ πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και  οι   Δημ. Στρατούλης,  Ελένη Σωτηρίου και Δικαίος Ψυκάκος εκ μέρους της Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τους ελαστικά απασχολούμενους και τους άνεργους

Στη συνέντευξη συντόνισε ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλλος. Παρευρίσκονταν επίσης  και ο Κατσάπης Μάνος, άνεργος, Βαβουρέλη Μαρία, συμβασιούχος ΟΤΑ, και Αγγελίνα Χατζοπούλου εργαζόμενη με stage.

Ο Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του τόνισε:

"Είχαμε προγραμματίσει σήμερα να παρουσιάσουμε και θα παρουσιάσουμε την καμπάνια που ετοιμάζουμε για τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Και κατά την προεκλογική περίοδο είχαμε αναδείξει το θέμα της απασχόλησης ως μείζον θέμα της δικής μας προεκλογικής εκστρατείας. Ακριβώς διότι είχαμε εντοπίσει ότι προχωράμε σε μια άνεργη ανάκαμψη, έτσι είχαμε πει.

Βεβαίως οι εξελίξεις μετά τις εκλογές αναδεικνύουν ότι προχωράμε όντως σε μια διαδικασία παρατεταμένης κρίσης στις εργασιακές σχέσεις. Δεν ξέρω όμως αν προχωράμε και σε ανάκαμψη. Το σίγουρο όμως είναι ότι έχουμε μια απίστευτη στροφή 180 μοιρών στις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος που σήμερα βρίσκεται στην κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ.

Χθες ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι κινδυνεύει η πατρίς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ μας είπε ότι η Ελλάδα ανήκει τους Έλληνες, μονάχα αν οι Έλληνες μάθουν να ζουν χωρίς δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων.

Πρόκειται για μια στροφή και για μια κρίση αναξιοπιστίας. Και η στροφή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πριν τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γ. Παπανδρέου μιλούσε για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων ως εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης. Και η βασική του διαφορά από τον κ. Καραμανλή, ο οποίος μιλούσε για πάγωμα μισθών και συντάξεων, ήταν ότι, έστω και με αισχυντηλό τρόπο, έλεγε ότι θα αυξηθούν οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις.

Στο Ασφαλιστικό. Προεκλογικά είχαν πει ότι θα καταργήσουν το νόμο Πετραλιά. Τώρα προχωρούν σε αλλαγές που υπονομεύουν το δημόσιο αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα της ασφάλισης προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, με ταυτόχρονη απαλλοτρίωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στην υπόθεση των συμβασιούχων ή των stagiers βλέπουμε ένα πολύ σκληρό πρόσωπο.

Στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε και θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή αποτυπώνεται με αριθμούς ότι, όταν η κυβέρνηση μιλάει για νοικοκύρεμα των εξόδων, δεν εννοεί τίποτα παραπάνω από μείωση, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Από τα 1,6 δις € που περικόπτονται, το 1,2 είναι από τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια από την κατάργηση του Ταμείου για τη Φτώχεια. Ενώ στο σχέδιο το επιπλέον 1 δις σε δαπάνες αποτελεί το πρόσθετο κόστος του δανεισμού της χώρας λόγω των αυξημένων επιτοκίων των τραπεζών. Αυτό το 1 δις δηλαδή πήγε στους τραπεζίτες, στις τσέπες τους, που δανείστηκαν με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ακολούθως δάνεισαν το κράτος με επιτόκιο 5%.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια μεγάλη απάτη δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Δύο μόλις μήνες αφότου ο ελληνικός λαός καταδίκασε μια πολιτική σκληρής προσαρμογής στις επιθετικές διαθέσεις των αγορών. Δύο μόλις μήνες αφότου ο ελληνικός λαός πίστεψε τον κ. Γ. Παπανδρέου που μίλησε για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και μίλησε και για αναδιανομή του πλούτου. Μας είπε ο κ. Παπανδρέου ότι έχει σχέδιο, ότι έχει διασυνδέσεις στην Ε.Ε. και ότι θα διαπραγματευθεί και θα πετύχει μια άλλη πολιτική. Και πριν καλά-καλά ξεχαστούν τα μεγάλα λόγια στα προεκλογικά μπαλκόνια, χωρίς καν να κρατούνται τα προσχήματα. Μια  μας μιλούν ανεύθυνα, ανεύθυνα απαντώντας στους κερδοσκόπους που καραδοκούν περί χρεωκοπίας και τώρα περί διακινδύνευσης της εθνικής μας κυριαρχίας.

Όπως είπα και πιο πριν, πρόκειται για βαθιά κρίση αξιοπιστίας. Αν υπάρχει ένας μεγάλος εθνικός κίνδυνος, εθνικής διάστασης κίνδυνος αυτός ο κίνδυνος είναι το φάρμακο που προτείνεται για την αντιμετώπιση της κρίσης να αποδειχθεί χειρότερο από την ίδια την ασθένεια.

Εμείς προειδοποιήσαμε και προεκλογικά, προειδοποιούμε και σήμερα. Μέτρα άδικα στο εισόδημα ή στην κοινωνική ασφάλιση, όχι μόνο δεν θα μας βγάλουν από την κρίση, αλλά θα κάνουν την κρίση ακόμα χειρότερη. Η δική μας θέση ήταν και είναι σαφής. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Δεν αντιμετωπίζονται όμως με αποσπασματικά και κοινωνικά άδικα μέτρα. Δεν αντιμετωπίζονται με κινδυνολογία. Η χώρα χρειάζεται σχέδιο για την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική προστασία και αλλαγές, μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής για την αναδιανομή του πλούτου, για την στήριξη της απασχόλησης, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για τη διασφάλιση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής ασφάλισης  και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Λύσεις υπάρχουν. Δύσκολες μεν, αλλά υπάρχουν.

Δεν είναι λύση το πάγωμα μισθών και συντάξεων. Είναι λάδι στη φωτιά.

Δεν είναι λύση η περικοπή του 14ου μισθού. Είναι μαχαίρι στην πληγή.

Δεν είναι λύση η υποταγή στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών. Λύση είναι η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου. Λύση είναι η αναδιανομή του πλούτου. Λύση είναι η στήριξη της απασχόλησης.

Λύση είναι η μαχητική διεκδίκηση στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Μήπως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι ένα πρόβλημα που αφορά μονάχα την Ελλάδα; Μήπως είναι ελληνικό το πρόβλημα; Μήπως το πρόβλημα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διεθνείς αγορές που τώρα μας επιβάλλουν ασφυξία; Δεν μπορεί να συναινέσουμε και δεν θα συναινέσουμε σε μια διαδικασία που μετατρέπει τη χώρα μας  σε πειραματόζωο της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο στο σημαντικότερο πρόβλημα ου αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, που είναι το πρόβλημα της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, με τις απολύσεις και τη διεύρυνση, τη διόγκωση της ανεργίας. Μόλις  χθες ο Υπουργός Εργασίας μίλησε για νούμερα που όταν τα λέγαμε εμείς προεκλογικά μας κοίταζαν λοξά σαν να ήμασταν τρελοί, μίλησε για μια ανεργία στο 20%. Οι προσωρινά απασχολούμενοι στη χώρα έχουν φτάσει τους 350 χιλιάδες, οι μερικά απασχολούμενοι στους 270 χιλιάδες, οι ενοικιαζόμενοι τους 30 χιλιάδες, οι εργαζόμενοι σε εργολάβους τους 70 χιλιάδες, περισσότεροι από 80 χιλιάδες νέες και νέοι δέχθηκαν υποσχέσεις, πελατειακού χαρακτήρα ενδεχομένως, πολλοί απ΄ αυτούς από τα δυο κόμματα εξουσίας. Διορισμούς στο δημόσιο που μετατράπηκαν στην πορεία σε θέσεις ανασφάλιστης εργασίας ή εργασίας σε προγράμματα stage και 270 χιλιάδες μισθωτοί εργάζονται σήμερα με μπλοκάκι, ενώ οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στη χώρα ξεπερνούν τους 600 χιλιάδες.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, πέρα από το δημοσιονομικό έλλειμμα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι ένα κοινωνικό έλλειμμα που διαρκώς διευρύνεται και διογκώνεται.

Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί ως κοινωνία να κάνουμε τα στραβά μάτια σ αυτή τη βραδυφλεγή βόμβα. Ξεκινάμε καμπάνια με χρονικό ορίζοντα την Πρωτομαγιά, με δυο βασικούς άξονες: Τη διασφάλιση της σταθερής εργασίας, τη διεκδίκηση δηλαδή σταθερών σχέσεων εργασίας και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων.

Πιστεύουμε ότι αυτή η καμπάνια δεν είναι μία επικοινωνιακού χαρακτήρα παρέμβαση που κάνουμε. Είναι μια ουσιαστική παρέμβαση. Προεκλογικά μιλήσαμε για την ανάγκη σε βάθος πενταετίας 500 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί. Με μια στοχευμένη πολιτική κενών θέσεων εργασίας. Με ρήτρα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Να μην μπορεί δηλαδή οι κερδοφόρες επιχειρήσεις να προχωράνε σε απολύσεις. Να μην μπορούν οι επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες παίρνουν κρατικό ή ευρωπαϊκό χρήμα, να προχωράνε σε απολύσεις.

Καθώς και για την αύξηση των δημοσίων δαπανών, που θα επιφέρουν μια πολιτική νέων θέσεων εργασίας αλλά και θα καλύψουν τα τεράστια οργανικά κενά στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκεί που υπάρχουν πραγματικά πολύ μεγάλες ανάγκες.

 Επιπλέον μιλήσαμε πολύ έντονα για την ανάγκη να καταργηθεί αυτό το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Και βρήκαμε τότε ξαφνικά τη σύμπνοια στις δικές μας θέσεις του κ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε κι αυτός για εργασιακό μεσαίωνα. Και σήμερα βλέπουμε, με πρόσχημα βεβαίως τις πιέσεις της Ε.Ε., ότι, όχι μόνον δεν καταργείται αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας, αλλά διευρύνεται και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Υπ αυτή την έννοια, εμείς το επόμενο διάστημα θα σταθούμε απέναντι σε πολιτικές που θα διευρύνουν την κρίση. Θα διεκδικήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις λύσεις και πολιτικές που θα ανακουφίσουν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, θα δημιουργήσουν ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας στους εργαζόμενους, στους νέους εργαζόμενους, στους επισφαλώς εργαζόμενους.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε με μια πολιτική που μας οδηγεί στο χείλος του γκρεμού. Αντιθέτως, θα είμαστε εδώ για να οργανώσουμε τις αντιστάσεις, κυρίως όμως και να προβάλουμε την εναλλακτική πρόταση, την εναλλακτική λύση. Δεν είναι ουδέτερα τα πράγματα για να πάμε σε ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις. Υπάρχει η αριστερή πρόταση και υπάρχει και η νεοφιλελεύθερη, η δεξιά πρόταση. Αν ο κ. Παπανδρέου θέλει τη δική μας συναίνεση για να εφαρμόσει τη δεξιά πολιτική του κ. Καραμανλή που καταδικάστηκε στις προηγούμενες εκλογές, δεν θα μας βρει συμμέτοχους. Αν θέλει να συζητήσουμε την εφαρμογή μιας αριστερής πολιτικής, εμείς θα είμαστε εδώ για να την υποδείξουμε. Δυστυχώς όμως έχει αποφασίσει αλλιώς και θα μας βρει απέναντι".

Ο Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ  για τους ελαστικά απασχολούμενους και τους ανέργους.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ

"ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ"

Α) ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Εξάμηνη (Δεκέμβριος 2009-Μάιος 2010)

Β) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

" Ανάδειξη του ζητήματος των "αόρατων" ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων (ευαισθητοποίηση της κοινωνίας)

" Δικτύωση και συντονισμός της δράσης τους (καταγραφή χώρων, δημιουργία σωματείων)

" Προώθηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (ερωτήσεις, επερωτήσεις, τροπολογίες, προτάσεις νόμου)

" Καταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ ως του κόμματος που "βλέπει" τους "αόρατους"

" Δημιουργία μητρώου των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις ή είναι άνεργοι, ποιοι συμμετέχουν σε σωματεία κλπ. ώστε να πρωταγωνιστήσουν οργανωμένα και συλλογικά στους αγώνες τους.

Η καμπάνια ξεκινά σήμερα με τη συνέντευξη τύπου. Παρουσιάζουμε τις θέσεις μας για την εργασιακή επισφάλεια και την ανεργία, καθώς και τα υλικά και την ιδέα της καμπάνιας "ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ".

Γ) ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ

6 Αφίσες: "Οι Αόρατοι".

Φυλλάδιο: ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ.

Καταχωρήσεις: Καταχωρούμε αφίσες στα έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Ρ/Φ σποτ που θα παίζει ως ηχητικό αρχείο στα σάιτ (syn.gr, syriza.gr, stokokkino.gr, avgi.gr κλπ.) και στα μπλογκ.

Διαδίκτυο: Παραγωγή viral video. Δημιουργία μπάνερ με τις αφίσες της καμπάνιας το οποίο θα λινκάρει στο μπλογκ (http://aoratoi.wordpress.com) όπου θα υπάρχει όλη η καμπάνια και θα καταγράφεται η εξέλιξή της, και στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι "αόρατοι".

Προωθείται ταυτόχρονα η έκδοση "περιφερειακών ειδών" (κονκάρδες, αυτοκόλλητα, κάρτες κλπ.) με τα υλικά της καμπάνιας.

Παράλληλη προώθηση της διαδικασίας συλλογής υπογραφών για την εργασιακή επισφάλεια. Στόχος μας δεν θα είναι μόνο η "ανακάλυψη" επισφαλώς εργαζόμενων και ανέργων και ο συντονισμός τους αλλά και η δημιουργία ενός μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης. Με αυτή την έννοια το κείμενο υπογραφών θα απευθύνεται σε όλο τον κόσμο της εργασίας, δηλαδή στους πάντες, αποτελώντας την αφορμή για να βγούμε στην κοινωνία, να μιλήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Πέρα από το ότι θα τονίζουμε ότι είναι "αόρατοι" εργαζόμενοι, δηλαδή χωρίς δικαιώματα στους χώρους εργασίας, θα αναδείξουμε και τη διάσταση των αναγκών τους. Πέρα από τη διεκδίκηση θέσεων πλήρους, σταθερής και ασφαλισμένης εργασίας, οι δράσεις μας θα απλώνονται σε πολλούς τομείς, από την ακρίβεια στα σουπερμάρκετ μέχρι τα εξωφρενικά εισιτήρια σε συναυλίες, από τις πιστωτικές κάρτες μέχρι το νοίκι  και από τις προκλητικές δηλώσεις του ΣΕΒ και του διοικητή της ΤτΕ μέχρι τον Τρισέ και τον Αλμούνια.

Θα οργανώσουμε επίσης μια πανευρωπαϊκή συζήτηση ή και συνέδριο περί επισφάλειας και ανεργίας στην Αθήνα με γνωστά ονόματα.

Οργανώνονται δημόσιες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ γι αυτά τα θέματα παντού, καθώς και περιοδείες του Προέδρου της Κ.Ο., βουλευτών, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστών σε εργασιακούς χώρους, συναντήσεις με επιτροπές ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων στην Τ.Α., με το πανελλαδικό συντονιστικό των stagiers και των συμβασιούχων.

Προτείνουμε και ενισχύσουμε τη διαδικασία σύστασης σωματείων εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα.

Η καμπάνια ολοκληρώνεται με συγκέντρωση-συναυλία μετά την πρωτομαγιάτικη πορεία.

Εννοείται ότι ανά πάσα στιγμή η καμπάνια αναπροσαρμόζεται ή εμπλουτίζεται με βάση τις εξελίξεις και την εμπειρία κατά τη διάρκεια υλοποίησης.

Το κεντρικό σύνθημα είναι ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΛΗΡΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

Η Ελένη Σωτηρίου τόνισε:

"Άλλος ένας στόχος, αρκετά σημαντικός, είναι ο εξής. Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι εργαζόμενων και πολύ περισσότερο νέων που δεν γνωρίζει τα δικαιώματά του όσον αφορά τη δουλειά, ακόμα και αυτά τα οποία είναι υπό διωγμό.

Υπάρχουν πάρα πολλά δικαιώματα που έχουν καταργηθεί ή έχουν περιοριστεί. Παρόλα αυτά εξακολουθούν και είναι σε ισχύ μια σειρά απ αυτά. Άρα αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε και μέσα από την καμπάνια είναι το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που είναι ακόμα σε ισχύ. Η έμφαση είναι στους νέους εργαζόμενους πολύ περισσότερο.

Θέλω να αναφέρω μερικά απ αυτά.

Ένα παράδειγμα. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου το να αμείβεται με αμοιβές που δεν είναι χαμηλότερες απ ότι ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να έχει συγκεκριμένο ωράριο, το οποίο να μην είναι 50, 60, 70 ώρες την εβδομάδα, αλλά να είναι το 40ωρο το γνωστό, άσχετα αν στην πράξη το έχουν καταργήσει, με βάση το νόμο όμως εξακολουθεί να υπάρχει. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου αν είναι φοιτητής ή αν σπουδάζει να έχει συγκεκριμένη άδεια. Είναι δικαίωμα της κάθε εργαζόμενης γυναίκας να έχει συγκεκριμένη άδεια εγκυμοσύνης και άδεια λοχείας. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζομένου να γνωρίζει τι είναι ο μισθός που παίρνει, ποια είναι τα επιδόματά του, ποιες είναι οι αποδοχές του, ποιες οι υπερωρίες του και μια σειρά πράγματα. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να μην αποδέχεται καμία κλαδική μεταβολή της σύμβασής του, δηλαδή μετατροπή της σύμβασής του σε μια άλλη που περιορίζει τα δικαιώματά του σε ότι αφορά το ωράριο, το μισθολογικό και μια σειρά από τέτοια ζητήματα.

Είναι αρκετά ακόμα, παρ όλο που τα έχουμε ξεχάσει, αλλά ανέφερα μερικά ενδεικτικά απ΄ αυτά.

Αυτό που θέλω να πω και θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό και θέλουμε μέσα απ΄ αυτήν την εξάμηνη καμπάνια να το αναδείξουμε είναι ότι υπάρχει ένα δικαίωμα το οποίο είναι το πιο σημαντικό και το πιο κύριο απ όλα. Και αυτό το δικαίωμα είναι ο κάθε εργαζόμενος να συνδικαλίζεται, ο κάθε εργαζόμενος να διεκδικεί συλλογικά ότι αφορά στην εργασία του και γενικά ότι αφορά στα δικαιώματά του και την αξιοπρέπειά του μέσα στη δουλειά. Είναι δικαίωμά του λοιπόν να οργανώνεται συνδικαλιστικά, να έχει συγκεκριμένη δράση, είναι δικαίωμά του να συμμετέχει σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ορίζονται είτε από τον κλάδο του, είτε από όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς.

Υπάρχει κι ένα δικαίωμα που είναι ταυτόχρονα και υποχρέωση για τον κάθε εργαζόμενο. Κι αυτό είναι να διεκδικεί συλλογικά, το να συμβάλει στο να μην μείνει κανένας μόνος του σ΄ όλη αυτή την κατάσταση και σε όλη την επίθεση που συνεχώς οξύνεται. Είναι δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου και υποχρέωσή του -και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει σ αυτό- το να ξαναφτιάξει, να οικοδομήσει έναν άλλον συνδικαλισμό με ένα άλλο περιεχόμενο, πιο μαχητικό, πιο διεκδικητικό και πιο αποφασιστικό.

.. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε -και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σ΄ αυτή την εξάμηνη καμπάνια- είναι τελικά να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι η πλήρης,  ασφαλισμένη, αξιοπρεπής δουλειά, η δουλειά με δικαιώματα. Σε αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις".

Ο Δικαίος Ψυκάκος τόνισε:

" Ένας σημαντικός στόχος της καμπάνιας που ξεκινάμε είναι όχι μόνο η ανάδειξη του ζητήματος της επισφάλειας, των "αόρατων" εργαζόμενων και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε αυτό αλλά κυρίως η ενεργοποίηση η δική τους.

Η κατανόηση ότι δεν αποτελούν ένα μειοψηφικό κομμάτι στο χώρο εργασίας αλλά τείνει να γίνει το κυρίαρχο μοντέλο εργασίας, αν δεν τους σταματήσουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στο συντονισμό αυτού του κόσμου, στην οργάνωσή του, στη δημιουργία σωματείων και συντονιστικών σε όλους τους χώρους όπου βρίσκονται και εργάζονται".

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ:

ΠΛΗΡΗ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

 

******

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

- Στην πρόταση του κ. Λοβέρδου για διάλογο η κα Παπαρήγα απάντησε χθες λέγοντας έχουμε πόλεμο. Ενστερνίζεστε εσείς ότι έχουμε πόλεμο;

Αλ.Τσίπρας: "Ο διάλογος είναι καλό πράγμα αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως φάρμακο για κάθε νόσο. Πόσο δε μάλλον όταν είναι δεδομένο - έχουμε πάρα πολλές ενδείξεις επ αυτού- ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας είναι προαποφασισμένη. Ως εκ τούτου, δεν κατανοούμε τι είδους κοινωνική συναίνεση είναι αυτή που ζητείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Κοινωνική συναίνεση σε βαθιά άδικες αντικοινωνικές πολιτικές δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε στη χώρα μας ούτε σε άλλες χώρες. Τα δελτία ειδήσεων δείχνουν συνεχώς την Ιρλανδία, δεν δείχνουν όμως ότι ένα εκατομμύριο Ιρλανδοί ήταν στον δρόμο διότι τους κόβουν τους μισθούς τους και τις συντάξεις τους.

Ούτε πολιτική συναίνεση μπορεί να υπάρξει. Για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές. Υπάρχει η δεξιά νεοφιλελεύθερη στρατηγική που εφαρμόζεται και ασκούνται και πιέσεις για να εφαρμοστεί απ τα κυρίαρχα λόμπυ στην ΕΕ και υπάρχει και η αριστερή στρατηγική. Μια στρατηγική που θέλει να περάσουμε την κρίση με την κοινωνία όρθια και όχι ισοπεδωμένη. Η στρατηγική της Αριστεράς για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι το πρόγραμμά μας. Στοιχεία σε συνθηματικό επίπεδο από αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ για να εκλεγεί κυβέρνηση και σήμερα μας ζητάει συναίνεση για να εφαρμόσει ακριβώς τα αντίθετα. Για να εφαρμόσει δηλαδή την δεξιά στρατηγική. Προφανώς, όταν μιλάει για συνεννόηση, μάλλον δεν απευθύνεται σε εμάς. Ο αποδέκτης της πρόσκλησης είναι ο κ. Σαμαράς και ενδεχομένως και ο κ. Καρατζαφέρης. Εάν είναι για να εφαρμόσει στοιχεία του προγράμματός μας και μια αριστερή στρατηγική, τότε αυτή η συναίνεση δεν θα είχε αποδέκτη τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Καρατζαφέρη αλλά θα είναι μια πρόσκληση που θα αναφέρεται στην Αριστερά. Εμείς έχουμε διευθύνσεις, τηλέφωνα αν θέλουν να απευθυνθούν σε εμάς για να εφαρμοστεί Αριστερή στρατηγική να μας πάρουν τηλέφωνο, αρκεί να μη μας πάρει τηλέφωνο ο Χρυσοχοΐδης γιατί είναι μαρτυριάρης στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Όμως δεν πρόκειται γι αυτό. Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τερτίπι π[ου σαν στόχο έχει την δημιουργία εθνικής συνεννόησης των δυο βασικών μεγάλων κομμάτων σε μια δεξιά στρατηγική. Εμείς θα είμαστε απέναντι σ αυτό το σχεδιασμό αλλά δεν θα είμαστε μόνοι μας. Θα είμαστε απέναντι μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του ΠΑΣΟΚ".

- Είμαστε δηλαδή σε πόλεμο;

Αλ.Τσίπρας: "Δεν έχει νόημα να παίζουμε με τις λέξεις. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει. Ο πόλεμος δεν είναι μια διαδικασία που θα διεξαχθεί στα πάνελ της τηλεόρασης και σε κλειστά τραπέζια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κοινωνική ένταση. Μεγάλη κοινωνική ένταση και μεγάλη κοινωνική ανησυχία. Υπό αυτή την έννοια, εμείς δεν είμαστε σε πόλεμο με τον κ. Λοβέρδο αλλά είμαστε σε πόλεμο με τις πολιτικές που χρόνια τώρα εφαρμόζουν άδικα κοινωνικά μέτρα και θέλουν θυσίες από τους εργαζόμενους οι οποίες όμως δεν θα έχουν αντίκρισμα.

 Διότι τι αντίκρισμα θα έχει  η κατάργηση του δέκατου τέταρτου μισθού, το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων; Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά για τις αυξήσεις στους μισθούς, έστω και αν αυτές οι αυξήσεις ήταν μηδαμινές και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εργαλείο, ήταν μια επιχειρηματολογία σωστή. Οι αυξήσεις στα χαμηλά εισοδήματα εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης, η τόνωση της ενεργού ζήτησης της οικονομίας. Τα ξεχάσαμε όλα αυτά; Άρα λοιπόν εμείς δεν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις. Προειδοποιούμε, όμως, ότι δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό και δεν μπορούν να θέλουν να αντιμετωπίσουν την κρίση με τις πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση".

- Προγραμματίζεται διαδηλώσεις τώρα με το ασφαλιστικό

Αλ.Τσίπρας: "Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα οι κοινωνικοί φορείς, συνδικάτα, οργανώσεις θα βρεθούν απέναντι σ αυτές τις πολιτικές επιλογές και θα το πράξουν και με διαδηλώσεις. Οι διαδηλώσεις όμως και οι κοινωνικές δράσεις, χωρίς προγραμματική στόχευση είναι διαδηλώσεις και αγώνες ατελέσφοροι. Και  οι προγραμματικές προτάσεις οι οποίες δεν συνοδεύονται από αγώνες κοινωνικούς είναι προτάσεις που μένουν στα χαρτιά. Εμείς, λοιπόν το επόμενο διάστημα θα ασκήσουμε μια σοβαρή αντιπολίτευση προτάσεων αλλά και μεγάλων κοινωνικών αγώνων".

- Για την συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη και το θέμα που έθεσε για τις διαδηλώσεις και νέο νόμο.

Αλ.Τσίπρας: "Στην συνάντηση χθες με τον Συνήγορο του Πολίτη είχαμε μια πολύ θετική ανταπόκριση στις απόψεις και τις θέσεις μας για την ανάγκη προστασίας των ατομικών, πολιτικών δικαιωμάτων. Είναι δημοκρατικές κατακτήσεις που προστατεύονται από τους νόμους και μάλιστα ο κ. Καμίνης προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα. Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ώστε να προστατεύονται οι διαδηλωτές. Το άρθρο 11 του συντάγματος μιλάει για τις συναθροίσεις και έχει δίκιο ο Καμίνης όταν λέει  ότι από μόνο του το άρθρο 11 δεν μπορεί να προστατεύσει τους διαδηλωτές από την βία που πολλές φορές ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας και τάξης ακόμα  και αναίτια όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Τόσο στο συλλαλητήριο της Κυριακής όσο όμως και με μεμονωμένα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας όπως αυτό που καταγγείλαμε στα Χανιά αλλά και αυτό που βγήκε θες στη δημοσιότητα και αφορά έναν νέο που κατέβηκε με τις πυτζάμες να πετάξει τα σκουπίδια και βρέθηκε για τρεις μέρες να τρώει ξύλο  και να κρατείται σε αυτές τις αθρόες προσαγωγές που έγιναν από την αστυνομία στο νέο της δόγμα. Εμείς πραγματικά βρήκαμε έναν συνήγορο, σύμμαχο στην προσπάθειά μας να αγωνιστούμε για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας και τον βρήκαμε στο πρόσωπο του Συνηγόρου του Πολίτη".Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ