ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

29/02/2012

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα στον REAL FM, στο Ν.Χατζηνικολάου•    Πρώτο μεγάλο θύμα αυτών των πολιτικών είναι η ίδια η δημοκρατία. Όχι μόνο θα καθορίζουν το αν θα γίνουν και πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά θα πρέπει να έχουν τη διαβεβαίωση και του αποτελέσματος των εκλογών. Νομίζω ότι αυτές οι δηλώσεις κι αυτές οι στάσεις οδηγούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά την ίδια την Ευρώπη πάρα πολλά χρόνια πίσω, καταστρατηγούν και διαλύουν την έννοια της ενωμένης Ευρώπης, γιατί ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει δίχως δημοκρατία, δίχως τους λαούς της

•    Θεωρώ ότι στάση ευθύνης δεν είναι να καταγγέλλεις, να καταψηφίζεις, αλλά μετά να λες, θα εφαρμόσω αυτά που ψήφισαν οι άλλοι.

•    Εμείς λοιπόν αυτό που καταθέτουμε στον ελληνικό λαό είναι ένας διαφορετικός δρόμος, που δεν παραπέμπει σε ένα αβέβαιο αύριο ή σε μια προοπτική των επόμενων δεκαετιών, τη λαϊκή εξουσία γενικά και αόριστα, όπως λέει η κα Παπαρήγα, αλλά προσπαθούμε να βρούμε μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο εναλλακτικές πολιτικές

•    Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν έχει καταφέρει μόνο να έχει καίριες παρεμβάσεις καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν, αλλά και καίριες εναλλακτικές προτάσεις.

•    Η Ελλάδα είχε δυνατότητες και διαπραγμάτευσης και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών δανεισμού. Δεν το έκανε ποτέ όμως, γιατί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις.

•    Τώρα μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο της υλοποίησης του εγκλήματος, που είναι ακόμα πιο τραγικό. Το τελευταίο στάδιο μιας πολιτικής που οδηγεί στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και στην υποτέλεια. Θα είναι και η ίδια η αναθεώρηση του Συντάγματος με την ενσωμάτωση σ΄ αυτό σχετικών διατάξεων ότι θα πρέπει να πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι τοκογλύφοι και οι δανειστές και όχι κατά προτεραιότητα οι εσωτερικές ανάγκες που αφορούν την ίδια την υπόσταση του ελληνικού κράτους.

•    Είπαμε γιατί το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ να είναι, προκειμένου να παίρνουμε χρήματα να τα δώσουμε στους δανειστές,  να μην δοθούν κατά προτεραιότητα τα όποια έσοδα έχει αυτό το πρόγραμμα στη στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων.

•    Γιατί να μην ψάξουμε να αναζητήσουμε νέους πόρους για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων από κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα, στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που θα βαραίνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

•    Όταν πας να διαπραγματευτείς δεν λες στον άλλο αυτά που είναι έτοιμος να ακούσει. Λες αυτά που πρέπει να του πεις για να υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον.

•    Βλέπω να διαμορφώνεται  μια ιερή συμμαχία για την αναχαίτιση της αριστεράς και τη διασφάλιση του μνημονιακού καθεστώτος της υποτέλειας. Και αυτή η ιερή συμμαχία είναι από τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Βενιζέλο  και τον κ. Σαμαρά.

•    Το πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά είναι ότι είναι αρχηγός της κεντροδεξιάς που έχει σαν δεδομένο ότι για να μπορέσει να κυβερνήσει, πρέπει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ.

O κ. Σαμαράς  βλέπει όντως κάποιοι να του κουνάνε όχι δάκτυλο αλλά μαντήλι και είναι οι ψηφοφόροι του κόμματός του που τον πίστεψαν και τον στήριξαν για να κάνει μια διαφορετική πολιτική, την οποία όμως την πήρε πίσω πολύ σύντομα.

•    Το δίλημμα στις επόμενες εκλογές θα είναι δανειακή σύμβαση και υποτέλεια ή άρση  των συνεπειών και των δεσμεύσεων που είναι καταφανώς εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και είναι αντισυνταγματικές σε τελική ανάλυση. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα.

•    Για μας η δυνατότητα μεγάλων αλλαγών, η δυνατότητα ανάκτησης της λαϊκής κυριαρχίας και επαναφοράς της δημοκρατίας στην Ελλάδα περνάει μέσα από την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα.

•    Εδώ επιβάλλεται ο κανόνας του τριγώνου της αμαρτίας. Το πολιτικό σύστημα πριμοδοτεί τους τραπεζίτες, οι τραπεζίτες δίνουν δάνεια σ΄ αυτούς που επιθυμούν, στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που επιθυμούν και αυτοί με τη σειρά τους στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Όσοι φεύγουν απ΄ αυτόν τον κανόνα και θέλουν να επιβάλουν, όχι οι ίδιοι κατ΄ ανάγκη μια διαφορετική στρατηγική, αλλά τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τον πλουραλισμό βρίσκονται εκτός στήριξης και θα υπόκεινται και την μήνι του συστήματος.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα… επαναλαμβάνω, ότι το μεγάλο θύμα του μνημονίου είναι η ίδια η δημοκρατία. Είναι ο πλουραλισμός των απόψεων και η δημοσιογραφική δεοντολογία.


-    Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας από τις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, από την παρέμβασή του στα εσωτερικά πολιτικά μας πράγματα. Θέλω το σχόλιό σας γι αυτή την παρέμβαση και θέλω να ρωτήσω αν είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίον αντέδρασε το ελληνικό πολιτικό σύστημα σε αυτή την παρέμβαση…

Δεν είδα κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αν εξαιρέσουμε βεβαίως τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις ενδεχομένως και του ΚΚΕ στη Βουλή. Το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν αντέδρασε. Και είναι δηλώσεις μιας ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Ύστερα από την ωμή  παρέμβαση του κ. Σόιμπλε για την ημερομηνία των εκλογών, που προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση του μέχρι τότε σιωπηλού Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουμε και μια απροκάλυπτη παρέμβαση του κ. Γιούνκερ…

-    Επί της ουσίας….

Επί της ουσίας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας υποδεικνύει με εκβιαστικό τρόπο ότι θα πρέπει να υπερψηφιστούν τα δυο κόμματα που είναι σήμερα σ΄ αυτή τη συγκυβέρνηση, γιατί αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα σταματήσει  η στήριξη ή η ενίσχυση από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πρώτο μεγάλο θύμα αυτών των πολιτικών είναι η ίδια η δημοκρατία, ότι θέλουν την Ελλάδα ως μία χώρα αποικία όπου ο λαός της θα έχει περιορισμένες δυνατότητες να καθορίσει το μέλλον του. Όχι μόνο θα καθορίζουν το αν θα γίνουν και πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά θα πρέπει να έχουν τη διαβεβαίωση και του αποτελέσματος των εκλογών. Νομίζω ότι αυτές οι δηλώσεις κι αυτές οι στάσεις οδηγούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά την ίδια την Ευρώπη πάρα πολλά χρόνια πίσω, καταστρατηγούν και διαλύουν την έννοια της ενωμένης Ευρώπης, γιατί ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει δίχως δημοκρατία, δίχως τους λαούς της. Νομίζω ότι μας πηγαίνουν πίσω ακόμα και από τη Γαλλική Επανάσταση, δηλαδή από τις ιδέες εκείνες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, που είναι το βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

-    Τώρα θα μου επιτρέψτε να στρέψω τα βέλη εναντίον σας, εντός εισαγωγικών.. για να πω ότι από την άλλη μεριά, η αριστερά δεν δίνει αυτή τη στιγμή κάποια προοπτική εναλλακτική στη χώρα. Η αριστερά δεν έχει καταφέρει να συνεννοηθεί μεταξύ της πρώτον και δεύτερον, δεν έχει παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, ικανή να υπονομεύσει την ουσία της παρέμβασης του κ. Γιούνκερ.

Η αριστερά δεν έχει καταφέρει να συνεννοηθεί μεταξύ της. Σ΄ αυτό θα συμφωνήσουμε. Στο αν έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση  ή όχι…

-    Για πρόταση εξουσίας μιλώ… Δεν μιλώ για κριτική στα συμβαίνοντα … Στην κριτική στα συμβαίνοντα πρέπει να πω ότι ειδικά εσείς παίρνετε υψηλό βαθμό στην αντιπολίτευση.. Αλλά το θέμα είναι αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας…

Είμαστε η αριστερά που παίρνει την ευθύνη των καταγγελιών της και  της κριτικής της και θέλει να την μετουσιώσει σε εναλλακτικό πρόγραμμα. Θεωρώ ότι στάση ευθύνης δεν είναι να καταγγέλλεις, να καταψηφίζεις, αλλά μετά να λες, θα εφαρμόσω αυτά που ψήφισαν οι άλλοι. Σ΄αυτό μπορεί να έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος που λέει, ότι δεν μπορεί έξω από το χορό να καταψηφίζεις, αλλά όταν έρθεις ή αν θα έρθεις θα κάνεις τα ίδια.

Εμείς λοιπόν αυτό που καταθέτουμε στον ελληνικό λαό είναι ένας διαφορετικός δρόμος. Ένας διαφορετικός δρόμος που δεν παραπέμπει σε ένα αβέβαιο αύριο ή σε μια προοπτική των επόμενων δεκαετιών, τη λαϊκή εξουσία γενικά και αόριστα, όπως λέει η κα Παπαρήγα, αλλά προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγεται η πολιτική και να βρούμε μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο εναλλακτικές πολιτικές.

Χθες ήμουν στο Παρίσι. Συναντήθηκα με την ευρωπαϊκή Αριστερά, με τους ανθρώπους που στη γερμανική Βουλή βγαίνουν και λένε, είμαστε όλοι Έλληνες, με τους ανθρώπους που στη Γαλλία προσπαθούν να αντικρούσουν την κυρίαρχη πολιτική του κ. Σαρκοζί. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν έχει καταφέρει μόνο να έχει καίριες παρεμβάσεις καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν, αλλά και καίριες εναλλακτικές προτάσεις.

Θέλω να σας θυμίσω ορισμένες απ΄ αυτές. Όταν πρωτομίλησα στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την ανάγκη η χώρα να διεκδικήσει εναλλακτικές πηγές δανεισμού και να μην πάει στο ΔΝΤ ή για να διεκδικήσει την έκδοση ευρωομολόγου, θυμάστε τι μου είχε απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου;  Ότι αυτά που λέω είναι επικίνδυνα γιατί εκθέτουν τη χώρα και μας κάνουν αναξιόπιστους στις αγορές. Αν η Ελλάδα το 2010 αρχές όταν τα έλεγα αυτά είχε ακολουθήσει αυτούς τους δρόμους, θα είχαμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα σήμερα. Έρχομαι όμως στο τώρα…

-    Τώρα βέβαια εδώ πολλοί λένε ότι τα περί εναλλακτικών πηγών δανεισμού είναι μύθος, ότι κατ΄ ουσία δεν υπήρχε άλλος τρόπος να δανειστούμε απ΄ αυτόν που επέλεξαν…

Στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι και αυτό μας το αποδεικνύουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Ευτυχώς υπάρχουν παραδείγματα. Στην Κύπρο υπάρχει μια κυβέρνηση της αριστεράς, σε άλλες συνθήκες, σε μικρογραφία των προβλημάτων που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, αλλά ο κ. Χριστόφιας όμως κατάφερε να δανειστεί από τη Ρωσία του Πούτιν 2,5 δις ευρώ και να μην μπει στο ΔΝΤ και να αποφύγουμε να έχουμε και τις δύο χώρες του ελληνισμού στο ΔΝΤ και την επιτήρηση. Θα μου πείτε 2,5 δις είναι μικρό ποσό. Για την Κύπρο είναι το 30% του ΑΕΠ της. Η Ελλάδα είχε δυνατότητες και διαπραγμάτευσης και αναζήτησης εναλλακτικών πηγών δανεισμού. Δεν το έκανε ποτέ όμως, γιατί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις. Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί. Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προσχεδιασμένο έγκλημα, το οποίο αρνήθηκε να υλοποιήσει ο Καραμανλής και γι αυτό και αποχώρησε στην ουσία από την εξουσία, δέχθηκε όμως με θέρμη να το υλοποιήσει όμως ο κ. Παπανδρέου. Είναι όμως ένα σχέδιο εγκληματικό για τον ελληνικό λαό.

Τώρα μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο της υλοποίησης του εγκλήματος, που είναι ακόμα πιο τραγικό. Το τελευταίο στάδιο μιας πολιτικής που οδηγεί στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και στην υποτέλεια. Θα είναι και η ίδια η αναθεώρηση του Συντάγματος με την ενσωμάτωση σ΄ αυτό σχετικών διατάξεων…

-    Της υποχρέωσης για τα δάνεια…

.. Ότι θα πρέπει να πληρώνονται κατά προτεραιότητα οι τοκογλύφοι και οι δανειστές και όχι κατά προτεραιότητα οι εσωτερικές ανάγκες που αφορούν την ίδια την υπόσταση του ελληνικού κράτους.

Αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούμαστε σε εξελίξεις πρωτοφανείς όχι μόνο για την Ελλάδα, ούτε μόνο για την Ευρώπη.. Σε διεθνές επίπεδο…

-    Σας είπα ότι δέχομαι ήδη ότι στην αντιπολίτευση έχει πάρει πολύ υψηλό βαθμό αυτό το διάστημα. Εκεί που δεν βλέπω να παίρνετε υψηλό βαθμό είναι σε προτάσεις, προτάσεις για την ανάπτυξη και για την επόμενη μέρα..

Με αναγκάζετε να επανατοποθετηθώ στα κρίσιμα ζητήματα. Όταν λοιπόν εμείς στις 26 Οκτώβρη είπαμε ότι είναι τραγικό να απομονωθεί η Ελλάδα, γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, αντιπροτείναμε στον κ. Βενιζέλο και του είπαμε, αντί να δεχθείτε αυτό το PSI που είναι καταστροφικό γιατί κουρεύει τα ομόλογα των ασφαλιστικών Ταμείων και θα διαλυθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν θα έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις, αλλά αφήνει ακέραια τα ομόλογα της ΕΚΤ, του αντιπροτείναμε και του είπε, διεκδικήστε, προτείνετε μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων προς τους πιστωτές για τουλάχιστον τρία χρόνια, ώστε σ΄ αυτό το διάστημα να γλιτώσουμε απ΄ αυτά τα 15-20 δις που θα δίνουμε κατ΄έτος στους πιστωτές, χωρίς να πάμε σε διαδικασία κουρέματος που θα οδηγούσε και θα οδηγήσει και σε πιστωτικό γεγονός, άρα είναι κάτι που πιο εύκολα θα το δέχονταν οι πιστωτές, ώστε να δοθεί χρόνος στην ελληνική οικονομία για ανάπτυξη, με άλλη συνταγή όμως απ΄ αυτή του μνημονίου και ταυτόχρονα χρόνος για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους, γιατί είναι λάθος να αντιμετωπίζεται εξειδικευμένα στην Ελλάδα που χρωστάει 350 δις, όταν οι γείτονες Ιταλοί χρωστάνε 1,9 τρις και αυτοί αποτελούν τον μεγάλο συστημικό κίνδυνο της ευρωζώνης.

Δεν μας άκουσαν. Και σήμερα δεν μας ακούνε όταν καταθέτουμε σειρά εναλλακτικών προτάσεων που αφορούν στο τι γίνεται από δω και στο εξής…

-    Παράδειγμα…

Την Παρασκευή στη Βουλή, στην αντιπαράθεσή μου με τον κ. Βενιζέλο, κατέθεσα μια σειρά από προτάσεις για την στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων. Για παράδειγμα, είπαμε γιατί το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ να είναι προκειμένου να παίρνουμε χρήματα να τα δώσουμε στους δανειστές και να μην δοθούν κατά προτεραιότητα τα όποια έσοδα έχει αυτό το πρόγραμμα στη στήριξη των ασφαλιστικών Ταμείων. Προτεραιότητά μας είναι να πληρώνουμε τους τοκογλύφους ή να στηρίξουμε τους μισθούς και τις συντάξεις;

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Γιατί αυτό το Ταμείο να μη δίνει κατά προτεραιότητα πόρους στα ασφαλιστικά Ταμεία και να είναι ένα ταμείο εκποίησης και όχι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Γιατί να μην ψάξουμε να αναζητήσουμε νέους πόρους για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων από κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα, στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που θα βαραίνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Έχουμε καταθέσει προτάσεις. Είπαμε, γιατί να προχωρήσει αυτή η αγοραπωλησία των υποβρυχίων προκειμένου να ενισχυθεί η γερμανική πολεμική βιομηχανία, και μάλιστα με ελαττωματικά υποβρύχια που δεν θα ενισχύσουν το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και να μην γλιτώσουμε από εκεί 1,2 δις ευρώ και ψάχνουμε να βρούμε να τα γλιτώσουμε κόβοντας τις κουτσουρεμένες ήδη συντάξεις των συνταξιούχων.

Διαρκώς καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις. Όμως ο συνομιλητής μας, αυτός που ακούει τις προτάσεις που καταθέτουμε, ο κ. Βενιζέλος, ξέρετε τι μου απάντησε;  Μου απάντησε αυτό που απάντησε λίγο-πολύ και στη συνάδελφό σας την κυρία Τρέμη όταν έδινε συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων, ότι εμείς λέμε στους εταίρους μας, σε αυτούς με τους οποίους διαπραγματευόμαστε, αυτά που είναι έτοιμοι να ακούσουν. Ε, με συγχωρείτε αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση. Όταν πας να διαπραγματευτείς δεν λες στον άλλο αυτά που είναι έτοιμος να ακούσει. Λες αυτά που πρέπει να του πεις για να υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον.

-    Τώρα πείτε μου είστε βέβαιος ότι οι εκλογές θα γίνουν;

Καθόλου βέβαιος δεν είμαι.

-    Ανησυχείτε ότι μπορεί να υπάρξει πίεση για να πάει ακόμα πιο πίσω το πράγμα;

Αυτό που βλέπω να διαμορφώνεται είναι μια ιερή συμμαχία για την αναχαίτιση της αριστεράς και τη διασφάλιση του μνημονιακού καθεστώτος της υποτέλειας. Και αυτή η ιερή συμμαχία είναι από τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Βενιζέλο  και τον κ. Σαμαρά. Ο οποίος κ. Σαμαράς χθες θυμήθηκε στη Βουλή ότι για όλα όσα βιώνουμε φταίει η αριστερά. Και αναφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις στην αριστερά.

-    Ο κ.Σαμαράς είναι αρχηγός του κόμματος της κεντροδεξιάς. Τι περιμένατε να σας λέει, πόσο καλοί είστε;

Το πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά είναι ότι είναι αρχηγός της κεντροδεξιάς που έχει σαν δεδομένο ότι για να μπορέσει να κυβερνήσει, πρέπει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα του κ. Σαμαρά.

-    Ο ίδιος έκανε μια δήλωση, με την οποία το απορρίπτει αυτό ενδεχόμενα.

Εντάξει, αλλά πόσο πειστικό  μπορεί να είναι αυτό, όταν κανείς διαβάζει τις δημοσκοπήσεις και όταν ακούσει τις πιέσεις – κατευθύνσεις του κ. Γιούνκερ για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ αυτό που θαʼ  θελα να πω είναι ότι η αριστερά δεν κουνάει σε κανέναν το δάκτυλο. Βεβαίως, ο κ. Σαμαράς μπορεί να είναι ζαλισμένος με τις εξελίξεις, να βλέπει όντως κάποιοι να του κουνάνε όχι δάκτυλο αλλά μαντήλι και είναι οι ψηφοφόροι του κόμματός του που τον πίστεψαν και τον στήριξαν για να κάνει μια διαφορετική πολιτική, την οποία όμως την πήρε πίσω πολύ σύντομα, πριν γίνει πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου έκανε υποχωρήσεις όντας πρωθυπουργός. Το πρωτοφανές με τον κ. Σαμαρά είναι ότι έχει κάνει περισσότερες υποχωρήσεις  χωρίς να γίνει πρωθυπουργός. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός.

 Εμείς λέμε το εξής. Ότι το πραγματικό δίλημμα σε αυτή τη χώρα είναι σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί το επόμενο διάστημα και όχι τόσο από ποιους θα κυβερνηθεί. Δεν έχει σημασία αν στη θέση του κ. Παπαδήμου βρεθεί  κάποιος άλλος – δεν λέω για τον κ. Σαμαρά,  οποιοσδήποτε – ο οποίος θα εφαρμόσει τα ίδια; Ο οποίος θα είναι ίσως ένας καλύτερος διαχειριστής της υποτέλειας και της παράδοσης και της εκχώρησης της κυριαρχίας. Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει μια διαφορετική προοπτική και μια διαφορετική πολιτική.

Άρα το δίλημμα στις επόμενες εκλογές θα είναι δανειακή σύμβαση και υποτέλεια ή άρση  των συνεπειών και των δεσμεύσεων που είναι καταφανώς εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και είναι αντισυνταγματικές σε τελική ανάλυση. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα. Και σε αυτό το δίλημμα δεν βλέπω να απαντάει καμιά άλλη πολιτική δύναμη πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, το οποίο όμως δεν θέλει να λερώσει τα χέρια του και λέει δεν με ενδιαφέρει το θέμα της εξουσίας, δεν με ενδιαφέρει το θέμα της διακυβέρνησης.

-    Θα έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές για να το κουβεντιάσουμε αυτό, γιατί δεν έχω τώρα το χρόνο, θα έπρεπε να ανοίξω ολόκληρη συζήτηση για το πού θα βρεθούν τα λεφτά την επόμενη μέρα.

Θα δώσουμε απαντήσεις και σε αυτό αν χρειαστεί, αν  έχουμε τη δυνατότητα.

-    Θέλει μια ολόκληρη συνέντευξη αυτό. Θέλω να σταθώ στη χθεσινή δήλωση του κ. Παντελή Καψή, του εκπροσώπου της κυβέρνησης, ότι τον Ιούνιο έρχονται νέα μέτρα που θα είναι πολύ δύσκολα. Και θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό παίζει ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό για τις εκλογές.

Είναι σαφές ότι παίζει ρόλο. Είναι σαφές ότι και μέσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα υπάρχουν δύο κέντρα. Ένα είναι αυτό που αποφάσισε απʼ ότι φαίνεται να προχωρήσει τις διαδικασίες για εκλογές πριν το Μάη, 29 Απρίλη  ή 6 Μάη δεν ξέρω ποια είναι η απόφασή τους. Πάντως το γεγονός ότι πάνε τα εκκαθαριστικά της εφορίας πιο μετά είναι χαρακτηριστικό. Και θα το κάνει αυτό γιατί αντιλαμβάνονται ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύουν να δουν μονοψήφια ποσοστά και στα δυο μεγάλα κόμματα, άρα  προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα με εκβιασμούς που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, με τρομοκρατικά διλήμματα που θα τεθούν.

Το άλλο κέντρο είναι αυτό που έχει άμεση σύνδεση με Γιούνκερ και Σόιμπλε.

 Γιʼ αυτό σας λέω ότι ακόμα δεν είμαι βέβαιος τι έχει αποφασιστεί και αυτοί δεν ξέρω αν έχουν δώσει το πράσινο φως για εκλογές στην Ελλάδα,  γιατί θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι αποικία τους. Για μας η δυνατότητα μεγάλων αλλαγών, η δυνατότητα ανάκτησης της λαϊκής κυριαρχίας και επαναφοράς της δημοκρατίας στην Ελλάδα περνάει μέσα από την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Δεν πρόκειται να πέσουν ως ώριμο φρούτο ούτε αυτές τις πολιτικές, ούτε αυτά τα κόμματα που την στηρίζουν. Αλλά θα πέσουν κάτω από τη λαϊκή πίεση και τη λαϊκή αντίδραση. Όπως έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου από τον κόσμο που ήταν στους δρόμους και διαδήλωνε, έτσι πιστεύουμε ότι θα πέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου.

-    Θα κλείσω λίγο με τα δικά μας εδώ, με το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και το πολύ υψηλό πρόστιμο 38 χιλιάδες ευρώ συνολικά σε μία μέρα –δεν υπάρχει προηγούμενο σε ελληνικό ραδιόφωνο- για τον Real Fm. Θέλω το σχόλιό σας….

Νομίζω ότι μπαίνουμε σ΄ ένα τοπίο επικοινωνιακού μνημονιακού ολοκληρωτισμού. Έτσι το χαρακτηρίζω εγώ. Που σημαίνει τι;  Σημαίνει ότι όσα μέσα; Ενημέρωσης κατορθώνουν και επιβιώνουν –και είναι ελάχιστα αυτά- με διαφορετική άποψη και με πλουραλισμό, ελάχιστα. Γιατί εδώ επιβάλλεται ο κανόνας του τριγώνου της αμαρτίας. Το πολιτικό σύστημα πριμοδοτεί τους τραπεζίτες, οι τραπεζίτες δίνουν δάνεια σ΄ αυτούς που επιθυμούν, στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που επιθυμούν και αυτοί με τη σειρά τους στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Όσοι φεύγουν απ΄ αυτόν τον κανόνα και θέλουν να επιβάλουν, όχι οι ίδιοι κατ΄ ανάγκη μια διαφορετική στρατηγική, αλλά τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τον πλουραλισμό βρίσκονται εκτός στήριξης και θα υπόκεινται και την μήνι του συστήματος.

Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Είναι πρωτοφανές να επιβάλλονται  τέτοια εξοντωτικά πρόστιμα γιατί ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Και νομίζω ότι μας οδηγούν σε άλλες εποχές. Υπ΄ αυτή την έννοια θα ήθελα να επισημάνω ότι το πρόβλημα δεν είναι το αν ο κ. Τράγκας χρησιμοποιεί καμιά φορά και καμιά λαϊκή έκφραση..

-    Ας του κάνουν σύσταση αν πει κάτι.. Εμείς του κάνουμε εδώ και από τον αέρα συστάσεις να είναι πιο κόσμιος. Αλλά είναι άλλο η κοσμιότητα και άλλο η οικονομική εξόντωση του σταθμού.

Ο ακροατής έχει και τη δυνατότητα να εκτιμήσει και να κρίνει και αν δεν του αρέσει να αλλάξει και σταθμό. Έχει τη δυνατότητα επιλογής. Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι τη σπουδή να επιβληθούν εξοντωτικές ποινές στις συγκεκριμένες εκπομπές και στο συγκεκριμένο σταθμό, όταν γνωρίζουμε ότι σε άλλες περιπτώσεις δεν έχει επιδειχθεί τόσο μεγάλος ζήλος.

Όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα… επαναλαμβάνω, ότι το μεγάλο θύμα του μνημονίου είναι η ίδια η δημοκρατία. Είναι ο πλουραλισμός των απόψεων και η δημοσιογραφική δεοντολογία.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ