ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

17/10/2016

Απάντηση Μοσκοβισί σε επιστολή 38 Ευρωβουλευτών για το χρέος: Η εφαρμογή μέτρων για το χρέος είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές

Απάντηση Μοσκοβισί σε επιστολή 38 Ευρωβουλευτών για το χρέος: Η εφαρμογή μέτρων για το χρέος είναι προϋπόθεση για την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορέςΜε την επιστολή τους στον Μοσκοβισί οι 38 Ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας ζητούν άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, απαλλαγή από την λιτότητα και επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας.

Απάντηση έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομικών Π. Μοσκοβισί στην επιστολή 38 Ευρωβουλευτών της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Ευρωκοινοβούλιο, από 3 πολιτικές ομάδες, αναφορικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους και την στροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, απευθυνόμενος μεταξύ άλλων και στον Δημήτρη Παπαδημούλη που είναι ένας εκ των συγγραφέων της επιστολής, σημειώνει πως «δεσμεύεται προσωπικά να στηρίξει την Ελλάδα και τον λαό της, που έχει υποφέρει τόσο πολύ εξαιτίας της κρίσης», ενώ συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως η υλοποίηση μέτρων για το χρέος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακτήσει η Ελληνική Οικονομία εμπιστοσύνη, σταθερότητα και πρόσβαση στις αγορές.

Ο κ. Μοσκοβισί, στην απάντησή του προς τους Ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων που υπογράφουν την αρχική επιστολή, επιβεβαιώνει ότι το Eurogroup συμφώνησε τον περασμένο Μάιο να προχωρήσει στην υλοποίηση  σειράς βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ενώ υπενθυμίζει ότι τον τελικό λόγο όσον αφορά τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, τον έχουν τα κράτη μέλη τα οποία οφείλουν να αναλάβουν την απόλυτη ευθύνη σε σχέση πάντα και με την πολιτική συμφωνία.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης με αφορμή την απάντηση Μοσκοβισί, δήλωσε τα παρακάτω:

«Είναι θετικό ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup χωρίς αναβολές, όπως επιδιώκει ο κος Σόιμπλε, αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κομισιόν. Πέρα όμως από τις θετικές δηλώσεις, απαιτούνται και συγκεκριμένα μέτρα, για μία συνολική αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους. Η Προοδευτική Συμμαχία των Ευρωβουλευτών, θα συνεχίσει να θέτει επιτακτικά το ζήτημα του χρέους και της ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή ατζέντα και με άλλες ενέργειες την επόμενη περίοδο ».

 

 

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή των 38 Ευρωβουλευτών

 

Pierre Moscovici

Commissioner for Economic and Financial Affairs,

Taxation and Customs

 

13.10.2016, Brussels

 

Αγαπητέ Επίτροπε Μοσκοβισί,

 

Έπειτα και τη συζήτηση σχετικά με τη «Δήλωση της Επιτροπής - η Μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επιπτώσεις τους, καθώς και οι προοπτικές για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 του Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους και την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων τα οποία πρόκειται να ενισχύσουν την οικονομική, κοινωνική και φιλοπεριβαλλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αφήσει πίσω της το φαύλο κύκλο της ύφεσης και του αποπληθωρισμού, και να προχωρήσει με πολιτικές που επιτρέπουν τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας. Την ευθύνη γι `αυτό έχουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι Θεσμοί. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομοφωνία σήμερα μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων σχετικά με την ανάγκη βιωσιμότητας του χρέους, μεταξύ των θεσμικών οργάνων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η βιωσιμότητα. Όπως γνωρίζετε, το ΔΝΤ έχει παρουσιάσει διαφορετική ανάλυση από αυτή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για το θέμα αυτό. Η αβεβαιότητα που προκύπτει εμποδίζει την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις όσον αφορά την έναρξη ενός συγκροτημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και να λειτουργήσει ανασταλτικά ακόμα και στην ήπια μείωση των επιπέδων της ανεργίας και της φτώχειας και να καθυστερήσει οποιαδήποτε βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης για την προσεχή περίοδο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ έκανε λόγο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με βάση ότι "ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να παράγει συνεχή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη" θα χρειαστούν προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα. Η ελάφρυνση του χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να τεθεί ένα τέλος στην ελληνική κρίση. Συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ως μέρος της συμφωνίας, θα πρέπει να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθούν  ως το τέλος του έτους, με ένα σαφή οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την απαραίτητη οικονομική και κοινωνική ώθηση, αλλά και για να περιορίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και, ως εκ τούτου να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κατάλληλο για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Εμείς, οι υπογράφοντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει πίσω τα μέτρα λιτότητας μια για πάντα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εξόδου από το πρόγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι και το τελευταίο. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στο να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα Διαρθρωτικά Ταμεία που θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά, ιδίως για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, και να αυξήσει το βαθμό ασφάλειας για τους πολίτες, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων.

Στο πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, σας παροτρύνουμε να λάβετε τις απόψεις αυτές υπόψη, προς όφελος όλων των κοινωνιών καθώς και των θεσμών.

Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συζήτηση μαζί σας για το θέμα αυτό.

 

Με θερμούς χαιρετισμούς,

 

Guillaume BALAS

Sergio COFFERATI

Fabio DE MASI

Eva JOLY

Curzio MALTESE

Emmanuel MAUREL

Dimitrios PAPADIMOULIS

Georgi PIRINSKI

Ernest URTASUN

 

Ολόκληρη η λίστα των Ευρωβουλευτών που υπογράφουν την επιστολή είναι η ακόλουθη:

Δημήτρης Παπαδημούλης, EL (GUE/NGL), Guillaume Balas, FR (S&D), Sergio Cofferati, IT (S&D), Fabio De Masi, GER, (GUE/NGL), Eva Joly, FR (Greens), Curzio Maltese, IT, (GUE/NGL), Georgi Pirinski - ΒG (S&D), Emmanuel Maurel, FR (S&D), Ernest Urtasun, ESP, (Greens), Jean-Paul Denanot, FR (S&D), Virginie Rozière, FR (S&D) Edouard Martin, FR (S&D), Bart Staes, BE (Greens/EFA), Tania Penas Gonzalez, SP (GUE/NGL), Josep Maria Terricabras, SP (Greens/EFA), Eric Andrieu, FR (S&D), Christine Revault d`Allonnes Bonnefoy, FR (S&D), Marisa Matias, PT (GUE/NGL), Patrick Le Hyaric, FR (GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου, GR (GUE/NGL), Eleonora Forenza, IT (GUE/NGL), Monika Vana, AT (Greens), Louis-Joseph Manscour, FR (S&D), Isabelle Thomas, FR (S&D), Barbara Spinelli, IT (GUE/NGL), Κώστας Χρυσόγονος, GRE, (GUE/NGL), Younous Omarjee, ES, (GUE/NGL), Elly Schlein, IT, (S&D), Joachin Schuster GER, (S&D), Michele Rivasi, FR, (Greens), Κωνσταντίνκα Κούνεβα, GRE, (GUE/NGL), Ana Gomes, POR, (S&D), Martina Anderson, IRL, (GUE/NGL), Matt Carthy, IRL, (GUE/NGL), Liadh Ni Riada, IRL, (GUE/NGL), Lynn Boylan, IRL, (GUE/NGL), Vincent Peillon, FR, (S&D) et Hugues Bayet, BE (S&D).

 

Η απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί στα ελληνικά:

 

PIERRE MOSCOVICI

MEMBRE DE LA COMMISSION EUROPEENNE

Αξιότιμα μέλη, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέκαθεν ήταν και παραμένει υπέρ των συλλογικών προσπαθειών προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Έχω δεσμευτεί προσωπικά στην υποστήριξη της Ελλάδας και του λαού της, ο οποίος έχει υποφέρει πάρα πολύ εξαιτίας της κρίσης και πρέπει να βρει κάτι ώστε να ελπίσει ξανά.

Έχω εκφράσει και επαναλάβει τη δέσμευση αυτή πολλές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - τόσο ενώπιον της επιτροπής ECON, όσο και της Ομάδας Εργασίας Οικ. Βοήθειας του Ευρωκοινοβουλίου (Financial Assistance Working Group - FAWG) για τον Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος, η οποία συστάθηκε στις αρχές του έτους, καθώς και σε συζητήσεις στην Ολομέλεια, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα. Επίσης έκανα την ίδια τοποθέτηση και δημόσια αυτή την εβδομάδα, μετά το τελευταίο Eurogroup.

Πιστεύω ότι όλα τα όργανα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σταθερότητας και στήριξης της Ελλάδας, συμμερίζονται τον ίδιο στόχο: η ελληνική οικονομία να επανακτήσει αξιοπιστία και σταθερότητα σε βάθος χρόνου, ώστε η χώρα να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Και, όπως και εσείς, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή μέτρων για το χρέος είναι απαραίτητη για να διευκολυνθεί η διαδικασία επίτευξης του στόχου αυτού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν όλοι σαφείς σε αυτό το ζήτημα. Οι απόψεις τους είναι γνωστές και σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουν σε ότι αφορά τις βασικές αρχές. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει επίσης διαδραματίσει ρόλο, συμβάλλοντας σε τεχνικό επίπεδο.

Να είστε βέβαιοι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απ’ τη μεριά της -και εγώ για λογαριασμό της- θα συνεχίσει να διαδραματίζει πιστό ρόλο μεσολαβητή διασφαλίζοντας ότι όλες οι πλευρές σέβονται τις υποχρεώσεις τους, ως προς την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup το Μάιο του 2016. Πρώτα απ` όλα, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμενη στην οικονομική στήριξη που έλαβε από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Ως προς αυτό, σημειώνω με ικανοποίηση ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ακολούθως, το Eurogroup συμφώνησε τον περασμένο Μάιο να συζητήσει το φθινόπωρο, σχετικά με την υλοποίηση μιας σειράς βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σε αυτό το τελευταίο σημείο, θα σημειώσω ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, που είναι και οι μόνοι πιστωτές στο πρόγραμμα στήριξης, είναι υπεύθυνα για την τελική απόφαση. Ως εκ τούτου, εξαρτάται από τα κράτη μέλη το να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους σε σχέση με την πολιτική συμφωνία. Και αναμένω συνεπώς πως θα συμμετάσχουν πλήρως στη διαδικασία αυτή το φθινόπωρο. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει την απαραίτητη αυτή διαδικασία, για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη συνολικά. Και μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα στο ότι θα μεταφέρω αυτό το εποικοδομητικό μήνυμα.

Με εκτίμηση,

Πιερ ΜοσκοβισίΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ