ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

15/12/2017

Β. Τσίρκας: Κύριος στόχος η αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας

Β. Τσίρκας: Κύριος στόχος η αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώραςΟμιλία για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την Τετάρτη 13/12/2017, ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

Αρχικά ο κ. Τσίρκας αναφέρθηκε στη νέα πραγματικότητα μπροστά στην οποία βρίσκεται πλέον η χώρα τονίζοντας πως «μπορούμε πλέον να μιλάμε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, για εκτόξευση του αριθμού των τουριστών, για πραγματική μείωση της ανεργίας», ενώ συνέχισε αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018: «Για πρώτη φορά έχουμε την ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης, της τρίτης, χωρίς νέα δέσμη μέτρων, χωρίς καμία απολύτως δημοσιονομική επιβάρυνση.

Και αυτό οφείλεται στην ανάκτηση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας που πέτυχε αυτή η Κυβέρνηση. Όσοι δεν έχουν παρωπίδες βλέπουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση και το σύνολο των συστημικών Μ.Μ.Ε. ζουν στη δική τους πραγματικότητα. Γιατί τους τρομάζει η πραγματικότητα που συνεχώς βελτιώνεται, την ώρα μάλιστα που η Κυβέρνηση συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τον Αύγουστο του 2018».

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο βουλευτής Άρτας σημείωσε: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κυβέρνηση προχωρά στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, διπλάσιο από το περσινό, σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων ως αποτέλεσμα και της σκληρής διαπραγμάτευσης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αλλά και γιατί κάποιοι που τόσα χρόνια είχαν μια ιδιότυπη ασυλία πλέον πάνε στο ταμείο, όπως συνέβη με τα έσοδα των 711 εκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφέρει η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων, εισπρακτικά αποτελέσματα που δεν έφεραν ποτέ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιτρέποντας αντίθετα τις αδήλωτες καταθέσεις. Από εκεί προήλθε το κοινωνικό μέρισμα, καθώς και από την αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές των μισθωτών λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης της απασχόλησης και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας».

Επιπλέον ο κ. Τσίρκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των παροχών των οικογενειακών επιδομάτων: «Με τη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό πακέτο για τη στήριξη των οικογενειών, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 260 εκατομμύρια ευρώ για τα οικογενειακά επιδόματα, διευρύνοντας τις εισοδηματικές κλίμακες για τους πλέον αδύναμους, ενώ εξίσου σημαντική είναι η αύξηση της δαπάνης για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του 2018 σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μια νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας και κανονικότητας: «Τα πράγματα πάνε καλύτερα. Και η απόδειξη είναι ότι προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας και κανονικότητας.

Είναι ο προϋπολογισμός που μπορεί να σταθεροποιήσει την αναπτυξιακή πορεία, καθώς οι διατιθέμενοι πόροι τόσο από το ΠΔΕ όσο και από το ΕΣΠΑ αλλά και από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλάζουν το κλίμα στην οικονομία και τις επενδύσεις. Αλλά είναι και ο προϋπολογισμός που αποτυπώνει την προσήλωσή μας στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και αυτό είναι ένα απτό παράδειγμα 300.000 άνθρωποι έχουν βιώσει την αλλαγή του περάσματος από την ανεργία στην εργασία. Με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας και θα φανούν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

Παράλληλα ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως: «Για εμάς παραμένει κύριος στόχος η αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και της απασχόλησης, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη φορολόγηση. Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δίνουμε διαρκώς έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να αμβλύνουμε τις συνέπειες, να δημιουργήσουμε όρους ανάκαμψης και να υποστηρίξουμε ανθρώπους που βρέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικό περιθώριο».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βασίλης Τσίρκας επισήμανε: «Όσο κι αν προσπαθείτε να παρουσιάσετε μια άλλη εικόνα, της μιζέριας και της ήττας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, εμείς σίγουρα δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Διαμορφώνουμε όμως ένα διαφορετικό περιβάλλον που επιτρέπει στον ελληνικό λαό να βλέπει με άλλο μάτι την προοπτική καλυτέρευσης της ζωής του.

Έχουμε μπροστά μας δυο χρόνια για να εξασφαλίσουμε μια δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που θα έχει αποτελέσματα για τους πολλούς. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάλανε τη χώρα στα μνημόνια, εμείς είμαστε αυτοί που θα τη βγάλουμε από τα μνημόνια. Αυτός είναι ο εφιάλτης της Αντιπολίτευσης: Ότι ο λαός κάλεσε την Αριστερά στα δύσκολα και τα κατάφερε.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο προϋπολογισμός για το 2018 δεν είναι ένας ακόμη μνημονιακός προϋπολογισμός. Είναι η τελευταία δύσκολη φάση της μεγάλης κοινωνικής προσπάθειας, της οποίας αναλάβαμε τον δύσκολο ρόλο να ηγηθούμε, να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Λίγο ακόμα και θα τα καταφέρουμε. Λίγο ακόμα για να περάσουμε στην απέναντι μεταμνημονιακή όχθη».

 

.

Αναλυτικά η ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, Βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, καθώς μπορούμε πλέον να μιλάμε για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, για εκτόξευση του αριθμού των τουριστών, για πραγματική μείωση της ανεργίας.

Για πρώτη φορά έχουμε την ολοκλήρωση μιας αξιολόγησης, της τρίτης, χωρίς νέα δέσμη μέτρων, χωρίς καμία απολύτως δημοσιονομική επιβάρυνση. Και αυτό οφείλεται στην ανάκτηση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας που πέτυχε αυτή η Κυβέρνηση μετά από σοβαρή και συστηματική δουλειά.

Όσοι δεν έχουν παρωπίδες βλέπουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «αισιοδοξία που επιστρέφει στην Ελλάδα» και για καθαρή έξοδο από το μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Όλοι εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση και το σύνολο των συστημικών Μ.Μ.Ε., που ζουν στη δική τους πραγματικότητα.

Γιατί τους τρομάζει η πραγματικότητα που συνεχώς βελτιώνεται.

Δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή με ανυπόστατες καταγγελίες και με μια τοξική αντιπολιτευτική τακτική, την ώρα που η Κυβέρνηση συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για την οριστική έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές τον Αύγουστο του 2018.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κυβέρνηση προχωρά στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, διπλάσιο από το περσινό, σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί μέρος της υπεραπόδοσης των εσόδων ως αποτέλεσμα και της σκληρής διαπραγμάτευσης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αλλά και γιατί κάποιοι που τόσα χρόνια είχαν μια ιδιότυπη ασυλία πλέον πάνε στο ταμείο, όπως συνέβη με τα έσοδα των 711 εκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφέρει η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων, εισπρακτικά αποτελέσματα που δεν έφεραν ποτέ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιτρέποντας αντίθετα τις αδήλωτες καταθέσεις.

Από εκεί προήλθε το κοινωνικό μέρισμα αλλά και από την αύξηση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία από τις εισφορές των μισθωτών λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης της απασχόλησης και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Με τη διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση η Κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει ένα σημαντικό πακέτο για τη στήριξη των οικογενειών, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 260 εκατομμύρια ευρώ για τα οικογενειακά επιδόματα, διευρύνοντας τις εισοδηματικές κλίμακες για τους πλέον αδύναμους, ενώ εξίσου σημαντική είναι η αύξηση της δαπάνης για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών.

Θετικό δημοσιονομικό γεγονός αποτελεί και η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Αυτοδιοίκηση περίπου κατά 5, 34% σε σύγκριση με τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2017. Αποτελεί δημοσιονομική απόδειξη μιας άλλης δημοκρατικής αντίληψης για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης.

Η διαφορά αντίληψης λοιπόν είναι ορατή και ξεκάθαρη σε όλους τους ευαίσθητους τομείς, καθώς αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού και σε άλλους τομείς, όπως στην Υγεία, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, αφού οι προβλεπόμενες δαπάνες παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των δομών τους για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Μας κατηγορείτε ότι τα πράγματα πάνε χειρότερα. Τα πράγματα πάνε καλύτερα.

Και η απόδειξη είναι ότι προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος που κατατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας σε μία νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας και κανονικότητας.

Είναι ο προϋπολογισμός που μπορεί να σταθεροποιήσει την αναπτυξιακή πορεία, καθώς οι διατιθέμενοι πόροι τόσο από το ΠΔΕ όσο και από το ΕΣΠΑ αλλά και από τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλάζουν το κλίμα στην οικονομία και τις επενδύσεις.

Αλλά είναι και ο προϋπολογισμός που αποτυπώνει την προσήλωσή μας στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και αυτό είναι ένα απτό παράδειγμα.

300.000 άνθρωποι έχουν βιώσει την αλλαγή του περάσματος από την ανεργία στην εργασία. Είναι αδιάφορο αυτό; Πείτε το.

Με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η οικονομική και πολιτική κυριαρχία της χώρας και θα φανούν με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Μέχρι τότε θα έχει αποκαλυφθεί πλήρως η δική σας επιδίωξη που δεν είναι άλλη από τη λεηλασία των οικογενειακών επιδομάτων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, την εξάντληση της φτωχής και μεσαίας τάξης.

Όσο κι αν προσπαθείτε να παρουσιάσετε μια άλλη εικόνα, της μιζέριας και της ήττας, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που τα βγάζουν δύσκολα πέρα, εμείς σίγουρα δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε.

Διαμορφώνουμε όμως ένα διαφορετικό περιβάλλον που επιτρέπει στον ελληνικό λαό να βλέπει με άλλο μάτι την προοπτική καλυτέρευσης της ζωής του.

Αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει τη βούληση για βαθιές πολιτικές τομές και πετυχαίνει στόχους που αποβαίνουν σε όφελος της κοινωνίας. Αυτά αποτυπώνονται σε αυτόν τον προϋπολογισμό.

Για εμάς παραμένει κύριος στόχος η αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων και της απασχόλησης, η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη φορολόγηση.

Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δίνουμε διαρκώς έναν πολύ μεγάλο αγώνα για να αμβλύνουμε τις συνέπειες, να δημιουργήσουμε όρους ανάκαμψης και να υποστηρίξουμε ανθρώπους που βρέθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στο κοινωνικό περιθώριο.

Να εξασφαλίσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να διευρυνθούν οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και να υλοποιηθούν σημαντικές μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη αισθητά σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες όταν θα έρθει η ώρα να κρίνουν για το ποιος θέλουν να κυβερνήσει αυτή τη χώρα θα αποφασίσουν με βάση το συμφέρον τους.

Και έχουμε μπροστά μας δυο χρόνια για να εξασφαλίσουμε μια δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που θα έχει αποτελέσματα για τους πολλούς.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάλανε τη χώρα στα μνημόνια, εμείς είμαστε αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αυτός είναι ο εφιάλτης της Αντιπολίτευσης: Ότι ο λαός κάλεσε την Αριστερά στα δύσκολα και η Αριστερά τα κατάφερε.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο προϋπολογισμός για το 2018 δεν είναι ένας ακόμη μνημονιακός προϋπολογισμός.

Είναι η τελευταία δύσκολη φάση της μεγάλης κοινωνικής προσπάθειας, της οποίας ο λαός μας επέλεξε να ηγηθούμε, για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Λίγο ακόμα και θα τα καταφέρουμε. Λίγο ακόμα για να περάσουμε στην απέναντι μεταμνημονιακή όχθη.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ